Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. május 18., csütörtök

Milyen a jó cél?

Írta: Szuhai Nóra 

Az ember legnagyobb vágya, hogy értelmes célokat találjon magának. Ezért fontos, hogy a megélésem, a céljaim engem szolgáljanak. A jó célok a lelkünk mélyén lapulnak. Ha olyan célokra összpontosítok, amik a felszínes vágyaimat elégítik ki, felszínesek lesznek a megéléseim, mert mindig másra vágyom, és nem arra haladok, ami a valós szükségletem.

 A másik csapda, ha valaki másért teszek valamit, vagy azért, hogy egy félelemmel teli szituációt elkerüljek. Ekkor a cselekvéseimben nem lesz benne a pozitív energia, ami a mindennapi feladatokon átsegít, nem lesz benne öröm, jóérzés, csak a negatív helyzetekből való menekülés, ami megint csak arra ösztönöz, hogy állandóan mást tegyek, attól függően, melyik félelem erősödik fel bennem. Tehát a cél akkor jó, ha – rágondolva - mindig belül mosolyogni támad kedvünk. A céljainkból, az irántuk érzett odaadásból és elköteleződésből ugyanis hihetetlen energiát tudunk meríteni. Többségünk azonban inkább az azonnali kielégülést hozó rövid távú célkitűzéseket részesíti előnyben a hosszú távúakkal szemben. Rendszeresen úgy viselkedünk, mintha a jövőben valamikor több időnk, több pénzünk lenne, és kevésbé lennénk fáradtak vagy feszültek.


Mégis milyen a jó cél?


  • Pozitív, cselekvésre ösztönző, konkrétan megfogalmazott, mély boldogság érzetet adó. Tehát minden tekintetben engem tükröző.
  • Mérhető, ezáltal pontosan tudható, hogy mikor teljesül. Dátum, pénz, előrelépés, kg, méter, oldalszám, partner számokban, kinek mi… Csak ekkor tudom azt megélni, hogy célba értem.
  • Olyan, amiért tenni érdemes. Olyan, ami erőfeszítést igényel tőlem, kihívás számomra, de nem túl sok, (lehetetlen) nem túl kevés (kisujjból megoldható) Az egyikben induláskor benne van a kudarc, a másik nem ad sikerélményt.
  • Olyan, amivel azonosulni tudok, engem tükröz, a képességeimet, adottságaimat, tapasztalataimat, élhetem meg benne. A zsigereimből és nem a felszínes vágyaimból jön. Amire ha rágondolok, mindig mosolyogni támad kedvem.
  •  Fontos, hogy időben jól körülhatárolt legyen, a sikerélmény miatt. Ha túl kevés rá az idő, nem adok magamnak esélyt arra, hogy átgondolt, megélésekkel teli legyen. Ha túl hosszú, elvesztem a lelkesedésemet. Ezért ha nagy terveket álmodok magamnak, mindig részekre bontom, és a részeket egészként kezelve mindig megünneplem a befejezést.
  • Rendelkezik támogatói háttérrel. Ki tud benne támogatni? A háttér csodákra képes. Lelkesít, ha elkeseredem, mert nehézségekbe ütközöm a megvalósítás során, újra feltöltődöm, ha elmesélhetem a barátaimnak, a támogató hátteremnek. Ötleteket kaphatok, bizalmas információkat, olyan tudást, ami nekem nincs, de szükségem van rá.

Külső megfigyelőként honnan tudom, hogy valaki a céljai felé tart?


Onnan, hogy szinte nincs más gondolata, cselekedete. Állandóan arról beszél, gondolkodik, amit el szeretne érni. Boldognak és erősnek érzi magát. Tele van energiával, hatékony magabiztos, hisz magában és a képességeiben.



Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !