Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2020. február 14., péntek

Mi az, hogy internetes zaklatás?

Sziasztok, a mai témák a kővetkezők: Mi is az az internetes zaklatás, és hogyan tudunk védekezni ellene. Hogyan alakul ki az internetfüggőség, és ki lehet-e gyógyulni belőle. Remélem a cikk ötleteket ad a szülőknek, fiataloknak egyaránt felismerni és tenni ellene.

Ha már a korhatárnál tartunk

A 2000 évektől a gyerekek egyre korábbi életkorban kezdhetik el használni a közösségi felületeket, ami szülői korlátok nélkül elég hamar függőséget okozhat. Sajnos a kialakult pszichés probléma nagyon nehezen orvosolható, ezért jobb elkerülni. A függőség kialakulásának vannak csalhatatlan tünetei:
- mindig több időt tölt a gép előtt mint máshol
- ha napokig nem jut fel a hálóra ingerülté, leverté, depresszióssá válik
- minden tevékenységet monitor előtt vagy telefonnal a kézben végez
- teljesen elvész az időérzéke

Internetfüggőség és gyógyítása, + mit tehetsz magadért, mit tehetsz szülőként

Szülőként: Fontos a gyermekek számára a szülői példa. Elengedhetetlen, hogy valaki korlátozza az internetezésre szánt időt, határt szabjon annak, hogy mennyire forgatja fel az életét ez a tevékenység. Csakhogy ez ma már sokszor nehéz: a számítógépet nem lehet végleg kikapcsolni, eltávolítani egy ember életéből, hiszen a munkájához, tanulásához, ügyeinek intézéséhez is kötődik.
Fiatalként: Kezdeti lépésben figyeld az időt, mikor mennyi időt töltesz az interneten és miért. Ez lesz a kiinduló állapot. Első lépésként elég, ha 75%-ra csökkented az internet előtt töltött időt. Ez persze nem vonatkozik a tanulásodra, fejlődésedre, csak a játékra, közösségi médiára, filmekre stb. Készíts tervet, mire fogod okosan felhasználni a felszabadult idődet. Pl.: régóta tervezgeted, hogy eljársz edzeni, elmész a barátaiddal játékklubba. Keresd a családod és a barátaid társaságát és csinálj velük programokat pl.:társasjáték est, mozi, kirándulás. Ha vonzó a virtuális felületen kívüli cél, könnyebb lesz csökkenteni a neten töltött időt. Hagyj időt arra, hogy megszokd a 75%-ra beállított internet idődet. (2-3 hét), majd újból csökkentheted. Ha a gépedet használod mindenre, az ideális órakeret 1-1.5 óra naponta.

Internetes zaklatás, mit tehetsz ellene, és mit tehetsz szülőként

Cyberbulling vs. mém

Talán nem tudod mi a kettő között a különbség, pedig nagyon egyszerű. A mém röviden az interneten hirtelen népszerűvé váló személy, jelenség vagy esemény, amit rövid idő alatt milliók ismernek meg, küldenek tovább az ismerősöknek, aztán mire a bulvármédia is felfigyel rá, már meg is unják, esetleg el is felejtik. A cyberbulling pedig magába foglalja az internetes zaklatás fogalmát (internetes zaklatás, elektronikus zaklatás).

Pár fontos információ, arra az esetre, ha internetes zaklatás áldozata lesz a gyermekünk vagy akár te:
Fiatalként: Fontos, hogy legyen egy személy, akivel mindent meg tudsz beszélni bármi történik. Legjobb, hogyha az egyik szülőd az. Legyél tisztábban azzal, hogy mi is az az internetes zaklatás, mi tartozik bele. Ha bármi olyan üzenetet kapsz, ami szerinted bele tartozik ebbe a körbe akkor azt mentsd le, minden üzenetet, képet stb., nem biztos, hogy szükség lesz rá, de hasznosak lehetnek.
Abban az esetben, hogyha tudod ki a zaklatod pl.: osztálytárs, suli társ, akkor célszerű az iskola vezetőségéhez vagy esetleg a személy családjához fordulni, de fontos, hogy a te szüleid is tudjanak róla. Ha viszont nem beazonosítható a zaklató akkor célszerű a rendőrséghez menned jelenteni az esetet vagy eseteket.
Szülőként: Fontos, hogy kellő időt fordíts a gyermekedre, ismerd a levelezési, internetfelhasználási szokásait. Tanulj tőle, mert valószínűleg jobban tájékozódik a neten, mint te! Napi 30 perc elég ahhoz, hogy tudd mi van vele, hogy van mit érez, ha pedig bármi gond van akkor légy ott mellette és segítsd át mindenen.
Zaklatás elleni védelem aranyszabályai:
·        Ne válaszolj!
·        Ne vágj vissza!
·        Mentsd le a bizonyítékokat!
·        Fontos az adatvédelem. Ha minden adatod titkosítva van, hogy csak az ismerőseid láthassák akkor védve vagy az idegenektől és a zaklatóktól.

·        Gondolkodj mindig mielőtt megosztasz valamit! Számos nehezen vállalható következménye lehet. A negatív kritika, tartalom barátságokat, kapcsolatokat rombolhat, és a méltóságodon is folt eshet.
Szóval csak okosan, tudatosan! Vigyázzatok magatokra és a gyerekeitekre!
Remélem tetszett nektek ez a cikksorozat és megfogadjátok a tanácsaimat!


Készítette: Deák Viktória 
„Ezt a cikket a „Legjobb vagyok” Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft. gyakornoka írta. Számunkra nagyon fontosak a fiatalok. Elsődleges célunk az önismeretük fejlesztése, aminek eredményeként felismerik, és elfogadják a tehetségüket. Munkatársaink - coachok és pszichológusok - tréningeket fejlesztenek, és a Tehetségmentor Programunkban személyre szabott tanácsokkal, mentorálással is támogatják a részt vevőket. Munkánkat önkéntesek és gyakornokok segítik.”

"Legjobb vagyok" Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft. http://legjobbvagyok.hu/

Források:
https://www.digitaliscsalad.hu/biztonsag/6-dolog-amit-internetes-zaklatas-ellen-tehetunk?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYRlGiitG0Nt0LLG2wFIvUVKgSgM1eUtYfk8tphi3OEewMKbh4_gaD4aAtz_EALw_wcB

Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !