Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2019. június 30., vasárnap

Menedzseld magad!


A sikeres emberek életfilozófiája néhány gondolattal jól körülírható. BÁTRAN ÉLNI A VILÁGBAN!
Minden cselekedetük konkrét célok felé viszi őket, hisznek magukban, keresik a kihívásokat, képesek változó körülmények között is helyt állni, folyamatosan megújulni.

A siker titka a gondolkodásban, a világhoz és önmagunkhoz való hozzáállásban, a cselekvéseinkben rejlik.


Az életre tekints úgy, mint egy kalandra! 
Vizsgáld a felszerelésedet, a kihívásokat, légy felkészült a váratlan dolgokra.
Amikor Kolumbusz elindult felfedezni Indiát, volt egy álma. Szerzett hozzá pénzt és pártfogókat legénységet toborzott, hajókat töltött meg élelemmel, vízzel. Figyelt a fegyverekre, az iránytűre, a legénységre és kockáztatott. Felfedezte „INDIÁT”. Majd sokadik útján rájött, hogy nem Indiát, hanem egy új földrészt talált. Kolumbusz sikerét annak köszönhette, hogy gyakorlatiasan fogott hozzá terve megvalósításához, és akkor sem csüggedt el, amikor váratlan akadályok álltak az útjába.

Cselekedj spontán módon!
Képzeld el, hogy az Isten ül az univerzum határán, és ráncos homlokkal a következőkön töpreng:
- Szívem szerint teremtenék egy világot, DE! Mi történik, ha nem sikerül? Elég ügyes vagyok én ehhez? Van- e elég tudásom bölcsességem? Soha nem lett volna teremtés! Soha nem lett volna nagy akció! De nem gondolkozott. Csak annyit mondott, hogy LEGYEN! és 6 nap alatt megcsinálta. A 7. napon persze elment sörözni a haverokkal, mert neki is jár egy kis kikapcsolódás.

Inkább a feladatra koncentrálj, mint magadra!
Hegedűs Csaba, olimpiai bajnok birkózó, egy vele készült interjúban így nyilatkozott: "Sokan azt gondolják, hogy egy bajnok életében csak piros betűs napok követik egymást. A valóságban azonban rengeteg kudarc, fájó vereség éri az embert. S ezeken a fájó vereségeken, kudarcokon át vezet az út a sikerekhez. Versenyző koromban igyekeztem mindig előre nézni, leszűrni a tapasztalatokat, és koncentrálni a következő versenyre, a következő feladatokra” Ehhez nincs mit hozzátennem…

Ne csak magadra figyelj, foglalkozz az emberiség jólétével is!

Biztosan hallottál már néhány interjút sikeres emberekkel. Ők azok, akik a személyes jólétük mellett adakoznak olyan dolgokra, ami előre viszi a szűkebb, vagy tágabb környezetüket. A munkájuk nem öncélú, hanem valami magasabb eszme vezeti őket. A kimondott vagy kimondatlan cél: visszaforgatni valamit abból, amit kaptam. Ne gondold azt, hogy számodra ez elérhetetlen. Elég például, ha jó vagy matekból, és korrepetálsz olyan valakit, aki nem. Ha valaki képes segítséget nyújtani, adsz valamit magadból másoknak. Ez a jó érzés semmi mással nem pótolható.

Válogasd meg a barátaidat!
Legyen kevés, de hosszú barátságod! Az igaz barátaidra figyelj, találkozz velük sokat! Ápold a kapcsolataidat!
A barátságban az a jó, hogy amit az egyik gondol, szívesen gondolja a másik is. A régi barátok átsegítenek a nehéz pillanatokon, ott vannak a megmérettetéseidnél, ismernek és támogatnak. A barátaid jobban ismernek, mint a szüleid, talán, mint a párod, és együtt könnyebb elviselni a kudarcot és az örömöt egyaránt.

Tervezz objektíven!
A túl alacsonyra mért célok, nem okoznak kihívást. A túl magasra állított mérce eleve kudarc.
A siker a kihívások leküzdéséről szól. Arról, hogy mindig egy kicsit többet teszel a dolgaidba, mint ami kényelmes. A megszokások, beállt dolgok nem fejlesztenek, csak igazolják a létezésedet. A siker a magunk elé állított kihívások megoldásával mérhető, ezért nagyon fontos, hogy olyan céljaid legyenek, amelyek megizzasztanak, de nem halsz bele. Feszegesd a határaidat, de tudd, hol elég!


Légy nyitott, cselekvő és tudatos, hiszen rajtad áll mivel töltöd az idődet, kikkel lépsz kapcsolatba hogyan formálod a gondolataidat. A te döntésed, kivel osztod meg a testedet, az életedet, a pénzed, az örömeidet, a szomorúságodat. Eldöntheted miként reagálsz egy kedvezőtlen körülményre, kudarcra. A saját érzéseidért is te vagy a felelős. Önsajnálatban akarsz élni, vagy keresed a lehetőségeket. Sodródsz, vagy építkezel.  AZ ÉLETED A DÖNTÉSEID ÉS A CSELEKEDETEID TÜKRE. HOZD KI BELŐLE A LEGJOBBAT!


Szuhai Nóra
coach, pályaválasztási tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !