Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2020. január 30., csütörtök

Közösségi kult mérgezés, avagy miért gáz, ha mindent (is) kiteszel magadról a közösségi oldalakra


A Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/legjobbvagyok/) már többször foglalkoztunk a közösségi médiák használatával. A téma azonban örök és sokszínű, ezért most a trash posztok témát járjuk körbe.

A mai világban a trash poszt egy ismert kifejezés, ami nagyon sok jelentéssel bír: trash poszt challange, mit ettem ma posztok, clickbait cikkek, napi szelfi, photoshop hazugság, napi idézetek stb.

Nézzük milyen posztokról is van szó. Először bemutatok egy pozitív példát:

Trash poszt challange:

A kihívás a Reddit nevű közösségi felületen jelent meg először, ahol egy fiatal srác 2 képet posztolt. Az egyiken szemét vette körül egy tisztáson, a másodikon ugyanezen a tisztáson áll, de már szemeteszsákok vannak körülötte. A poszt lényege az volt, hogy az unatkozó tinédzsereknek új elfoglaltságot adjon. Annak érdekében, hogy megmozgassa a saját generációját, kitaláltak hozzá egy hashtag-et: #TrashTag. Rengeteg fiatalhoz jutott el ez a felhívás és ma már több mint 134 ezer #TrashTag poszt született, ami hatalmas dolog! Azt mutatja, hogy megmozgathatók a fiatalok egy jó ügy érdekében.

Magyarországon van egy hasonló megmozdulás, aminek a neve TeSzedd! és ehhez is több ezer ember csatlakozott mindenféle korosztályból. Nagyon pozitív dolognak tartom ezeket a kezdeményezéseket, főleg most, mikor látszik, hogy kezd kritikussá válni a hulladék helyzet, és egyre nagyobbak a klíma problémák. Ezek a projektek pedig felhívják a figyelmet a szemétszedés fontoságára és arra, hogy nem szabad szemetelni. Tartsuk tisztán és rendben a környezetünket nem csak magunkért, hanem mindenkiért.








Most néhány negatív:

Mit ettem ma posztok!

Körülbelül 2011-ben kezdtek megjelenni, amikor a Facebook világméretűre nőte ki magát. Valamiért mindenki kényszert érzett rá, hogy hirtelen megosszon minden apró dolgot az életéről. Ebbe beletartozik persze az is, hogy mit evett az adott napon, merre járt, mit csinált stb. Kérdezem én, aki szintén tizenéves, hogy ez miért jó? Talán azért, hogy megmutassuk az ismerőseinknek, hogy milyen tökéletesen beállított kajánk van és hogy esetleg irigykedjenek? Lehet, hogy finomabb úgy az étel, hogy Instagram és Facebook kompatibilisre állítjuk? Kétlem. Az én meglátásom az, hogy az emberek azt akarják mutatni a világnak és az ismerőseiknek, hogy nekik mennyire tökéletes életük van. Szerintem pedig ez csak egy úgy nevezett filter mert amit kifelé mutatunk az a legnagyobb százalékban nem igaz!

Napi szelfi!



Az előző témához kapcsolódóan. Ugye nektek is van olyan ismerősötök, aki minden nap kitesz magáról egy szelfit?! Az emberek miért érzik szükségét annak, hogy mindennap megmutassák a világnak, hogy ők mindennap makulátlan sminkben, ruhákban, tökéletes háttér előtt állnak és boldogok. Ezeken a képeken látszik a beállítottság és némelyiken a görcsölés is, ami számomra egy jelzés arról, hogy valami nincs rendjén az illetővel. Ha valóban boldog lenne, valószínűleg nem kellene napi megerősítésként szétkürtölnie az ismerőseinek az erőltetett mosolyát.
Engem a napi idézetek mosolyogtatnak meg, amiket általában a napi szelfik alá tesznek be és legtöbbször a kettőnek semmi, de semmi köze nincs egymáshoz. Biztosan ismerős nektek is a felállás, hogy van egy agyon photoshopolt szelfi esetleg tükör szelfi, ami tökéletesen be van állítva és alá tesznek egy világ megváltó idézetet. Persze ha akarod se tudod megtalálni az összekötő szállat a kettő között, mert nincs. De az is lehet, hogy csak én nem értem a művészetnek ezt a magas fokát.

Photoshop:

A mai világban körülbelül 100-ból 1 kép nincs agyonfilterezve vagy photosopolva, amit a felhasználok azért tesznek, hogy az adott kép „tökéletes” legyen. Amivel általában azt érik el, hogy borzasztóan mű lesz az egész kép. Ez szerintem szomorú, mert  az emberek nem vállalják fel magukat. Sőt, azért is, mert ezzel azt érik el, hogy a fiatalabb generáció, esetleg az önbizalomhiányos emberek úgy érzik, úgy kell kinézniük, mint azoknak az embereknek, akik azokon a tökéletesen beállított felvételeken szerepelnek. Szegények nem tudják, hogy pont azoknak az embereknek vannak önértékelési problémáik, akik agyon photosoppolt képekkel tündökölnek.

Clickbait cikkek:

A mai sajtó egyik eszköze, amivel ráveszik az embereket, hogy nyissanak meg olyan cikkeket, amiknek igazából semmilyen hír értéke nincsen. Egy kíváncsiságot ébresztő, érzelmeket felkavaró címet adnak, ami egyáltalán nem fedi le a valóságot. Olyan címmel is találkozhattok, ami teljen mértékben polgárpukkasztó de nincsen valóság alapja. Mi mozgatja az ilyen cikkek íróit? A pénz. Minden klikknek, kattintásnak az, oldalon töltött másodpercnek forintban kifejezhető haszna van. Jól tudják ezt a feltöltők. De vajon ti is?
Mára ennyi, ha érdekel titeket a téma akkor tartsatok velem a következő cikknél is.


Készítette: Deák Viktória
„Ezt a cikket a „Legjobb vagyok” Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft. gyakornoka írta. Számunkra nagyon fontosak a fiatalok. Elsődleges célunk az önismeretük fejlesztése, aminek eredményeként felismerik, és elfogadják a tehetségüket. Munkatársaink - coachok és pszichológusok - tréningeket fejlesztenek, és a Tehetségmentor Programunkban személyre szabott tanácsokkal, mentorálással is támogatják a részt vevőket. Munkánkat önkéntesek és gyakornokok segítik.”

Legjobb Vagyok Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft. http://legjobbvagyok.hu/ 


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !