Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. március 23., csütörtök

A tehetség boldoggá tesz?

Írta: Szuhai Nóra

Te is, aki ezeket a sorokat olvasod, tehetséges vagy. Jó, jó, mondhatod, de hogyan lehet a bennem lévő tehetséget megtalálni?

Nagyon leegyszerűsítve: abban vagy tehetséges, amit élvezettel csinálsz. Amibe, ha belemerülsz, megszűnik az idő, nem számít, hogy éhes vagy, hogy elkésel a randidról, vagy hogy mit gondol rólad a környezeted. Vigyázat! Nem a haverokkal töltött üres időkre gondolok… ez pótcselekvés és nem alkotófolyamat. A tehetség mindig valamilyen alkotó tevékenységgel összefüggésben értelmezhető.
Azt is gondolhatod, hogy túl öreg, túl fiatal, képzetlen, kicsi vagy, és kitalálhatsz bármit, amivel lebeszélheted magad erről a tényről. Mondhatod azt, hogy nekem eddig soha semmi nem sikerült. Belefogtam sok mindenbe, de semmi nem jött össze.

Gondolhatod úgy, hogy 200 féle dolgot élvezek egy ideig, de ha megunom, már nem érdekel és hiába mondják, hogy csináljam, már nem okoz örömet. De az is lehet, hogy túl sok dologban érzed, hogy jó vagy. Akkor felvetődik a kérdés, hogy melyiket is csináld, hiszen mindegyik örömet okoz. Így viszont egyre-egyre kevés idő marad, és semmiben nem tudsz kimagaslót alkotni.

Csíkszentmihályi Mihály, ma Kanadában élő magyar származású pszichológus szerint a boldogság alapja azokban a folyamatokban van, amiket a belső adottságainkból fakadó cselekvésekkel megélünk. Az egyik könyvében ezt írja:
„Ösztöneink arra késztetnek, hogy az általunk hozott genetikai adottságainkat továbbvigyük(…)Az élet nem csak biológiai önfenntartás. Az élet a világ egész komplexitásával szoros kapcsolatban, kiteljesíteni az ember egyediségét.(...) Amikor összhangba kerülnek, a szív, az ész és a cselekvés, létrejön egy (boldogság), harmónia állapot.”
Milyen egyszerűnek tűnik… Ha meg mered élni a benned lévő képességeket alkotó formában, tehát összeér az ész a szíved által diktált cselekvéssel, az maga a boldogság. Lehet, hogy ez most furcsán fog hangzani, de az igazi boldogság nem az, ha a kitűzött célodat eléred. A boldogság azokban a cselekvésekben van, amikor szabad utat engedsz a benned koncentrálódó képességeknek, és alkotsz valamit a magad és a mások örömére.

A kiemelkedő életpálya-teljesítmény alapja az egyéni tehetségek felfedezése, fejlesztése és kibontakoztatása. A tehetség megtapasztalása és megélése pozitív életminőséget ad. Mindenkinek a maga ütemében, magához képest, a saját szociális keretein belül.


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !