Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. április 11., kedd

Ébresztő!

A sikeres, tehetséges emberek reggel kezdik a napot


Írta: Vadóc Tamás

Egyetemistaként a legtöbb „sorstársam” nevében elmondhatom, hogy a reggel sokszor a kialvatlanságról, fáradtságról, kapkodásról, rohanásról, „csak még 5 percet” pillanatokról, és hasonló dolgokról szól. Elvégre ki is szeretne korán kelni, amikor a legtöbb embernek szükséges 8 óra alvásnak még legalább az 1/3-a hátra van, csak éppen a beadandók, tanulnivalók, vagy a bulik, esetleg a Facebook, YouTube, vagy valamelyik ugrándozó kis szörnyecske valamelyik számítógépes játékból foglalt le minket akkor, amikor már bőven éjszaka volt.

Ilyenkor hagyja el a szánkat a „de utálom a reggelt”, a „minek kell még felkelni?”, illetve néhány öblös káromkodás, holott nem vesszük figyelembe, hogy valójában csak rosszul használjuk ki a reggelt – vagy épp ki sem használjuk. Én például direkt délutánra vettem fel órákat, hogy délig alhassak, ám ennek a hátrányait csak akkor fedeztem fel, amikor úgy döntöttem, változtatok az életmódomon, és felkelek inkább korábban, hogy a délutánom legyen szabad, és ne sötétben érkezzek haza egyetemről, hogy aztán csak a lámpák és a számítógép maradjon az egyetlen fényforrás.

Tim Cook – Az Apple vezérigazgatója,
Jack Dorsey – A Twitter vezérigazgatója,
Michelle Obama – Barack Obama volt amerikai elnök felesége, amerikai ügyvéd

Ismerősek ezek a nevek? Ez csak néhány példa azon emberekről, akik már jóval a napfelkelte előtt talpon vannak. Bár sokan azt gondolják, a reggel csak arra való, hogy mérgesen, zsörtölődve kinyomjuk az ébresztőt, majd az életmentő kávéért rohanva megpróbáljuk a napunk további részét túlélni, ez nagyon is távol áll az igazságtól. El sem tudod képzelni, mennyi áldása van annak, ha valaki a reggellel kezdi a napot, és már ekkor produktív.

Nézzük meg, hogyan tudjuk a reggelekből (és ezáltal magunkból is) a maximumot kihozni:


1. Kelj fel nagyon korán
Nem olvastad félre, egy olyan ember adja neked azt a tanácsot, aki személy szerint hosszú évekig a „reggel” nevű förtelemmel viaskodott. Azonban nem véletlen van az, hogy a legtöbb sikeres ember 4 és 6 óra között már ébren van. Nem csak, hogy sokkal jobban tudják kontrollálni a reggeli szabad óráikat, de több lehetőségük van olyan dolgokat megcsinálni, amelyek számukra fontosak, amik nekik számítanak elsősorban.
Első körben állítsd be az ébresztőd 5 perccel korábbra, mint amikor kelni szoktál, majd fokozatosan egyre korábbra. Ezzel párhuzamosan ne felejts el ennyivel korábban is lefeküdni aludni!


2. Égesd azokat a kalóriákat
Nem muszáj minimaratont futnod kora reggel, elegendő egy kicsit sétálnod, vagy jógáznod. Nem csak, hogy tisztábban, higgadtan tudsz gondolkodni utána, de rendkívül kedvező hatása van az egészségedre nézve is, és a stressztűrő készséged is növeli. Személyes tapasztalat, hogy szinte soha nem volt kedvem futni menni, ugyanakkor soha nem bántam meg 1-1 futás után, hogy végül rászántam magam. Nem csak az önkontrollom, kitartásom javult, de a futás utáni megemelkedett dopaminszintnek hála boldogabban, pozitívabban álltam neki a teendőimnek.


3. Kezdd a legnehezebb dologgal a napod
A reggeli órákban az ember akaratereje még az álmosságánál is nagyobb, így hát érdemes ezt kihasználni. Ha a korai órákban a nap nehezebb teendőit letudod, sokkal könnyebben, hatékonyabban, és hamarabb befejezed, mintha folyton az órát kellene nézned, és visszaszámlálni, hogy mennyi időd van elvégezni ezt, azt, amazt, mindent. Én amikor csak késő délelőtt keltem fel, és ebédidőben volt a reggelim, vacsoraidőben az ebédem, és az éjszaka kellős közepén a vacsorám, nem csak, hogy a teendőim gyorsan összecsapva, hanyagul, félkészen megmaradtak, de ráadásul az egészségtelen életmód miatt a pólók és nadrágok is kezdtek rám egyre kisebbek lenni (és nem azért, mert a mosásban összementek).


4. Keress valakit, aki hasonlóan szeretne élni
A legtöbb tevékenységet legalább 2-en jó űzni. Ha sikerül valakit rávenned, hogy cselekedjen hasonlóképp, és kezdje akkor a napot, amikor még a nap is ásítozik, vagy eleve ismersz egy ilyen embert, akkor sokkal szívesebben vágsz bele az életmódváltásba, hiszen ott vagytok egymásnak segíteni, motiválni a másikat. Gondolj csak bele, sokkal inkább rászánod magad a futásra kora reggel, ha a partnered a ház előtt vár téged.


5. Ne csalj!
Mint mindennek, ennek is megvannak a maga szabályai. Az nem működik, hogy egyik nap büszke vagy magadra, hogy felkeltél hajnalok hajnalán, majd a következő X napon ismét délben kelsz fel, és minden visszaáll úgy, ahogy addig volt. Legyen kitartásod, legyen önkontrollod, légy elszánt, eltökélt, és akármilyen csalogató az az ágy, akármennyire is kellemes a takaró alatt, győzd le a kísértést, és légy az, aki elmondhatja magáról, hogy „meghódította a reggelt”.

Eleinte szkeptikus voltam (egyetemistaként számomra 9 óra előtt elképzelhetetlen volt, hogy elkezdjem a napot), de most már értem, miért is érdemes jóval korábban kelni, és a teendőket elintézni akkor, amikor még mindenki más csak ásítozva nyomja ki az ébresztőórát.

Sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !