Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. június 13., kedd

Kik azok a mérgező emberek?

Írta: Vadóc Tamás

Maga a kifejezés a „Toxic people” angol nyelvű szavakból adódott, és bár nem biztos, hogy ez a legjobb fordítás, úgy gondoltam, hogy amellett, hogy lefordítom ennek a kifejezésnek a jelentését, elmagyarázom, miért olyan nehéz a mindennapi életünkben dolgainkkal, teendőinkkel haladnunk, ha túl sok időt, figyelmet és energiát szentelünk (akár akaratlanul is) ezeknek az embereknek, tekintve, hogy rendszeresen emberekkel vagyunk körülvéve, így a sikerhez vezető utunk során bele-belefuthatunk 1-1 ilyen emberbe, és célszerű időben szűrni, kik azok, akiknek adnunk kell a véleményére, kit kell meghallgatni, és ki az, akit messziről el kell kerülnünk.

Kik ezek az emberek?


Ők azok az emberek, akik nem vírusokkal fertőznek, hanem érzelmekkel, érzésekkel. Legtöbbször közeli ismerősök, barátok, akikben feltétel nélkül megbízunk, ám ők ezzel a bizalommal visszaélnek, magunk ellen fordítják őket, és mindent megtesznek, hogy jó színben tűnjenek fel, miközben folyamatosan rombolják az önbizalmunk. Folyamatosan megkérdőjelezik a „túlérzékenységed”, vagy az „értelmezési képtelenséged”, holott valójában ezeket a hamis érzéseket ők keltik benned. Sokszor ezek az emberek nincsenek is teljes tudatában annak, amit tesznek, mert valóban a legjobbat akarják nekünk, viszont mindezt olyannyira rosszul, hogy a létező összes negatív érzést és kétséget felerősítik bennünk, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ők azt szerették volna.

Irigység


Ha valamibe sikert érsz el, készülj fel arra, hogy lesznek olyan rosszakaróid, akik pusztán azért, mert te elértél valamit, amit ők nem, negatív jelzőkkel illetnek téged, bűntudatot keltenek benned, és megpróbálják a figyelmet magukra terelni. Vigyázni kell ezekkel az emberekkel, mert nagyon közeli ismerősök hajlandóak efféle irigységre.

 Hazugság


Teljesen mindegy, hogy apró füllentés, vagy plafonszakító hazugság, ezek az emberek könnyen felismerhetőek úgy, hogy amennyiben tudod róluk, hogy megrögzött hazudozók, és folyton hazudoznak másoknak, igen nagy az esély rá, hogy te is hazugságokkal voltál etetve. Célszerű odafigyelni, hogy mániákus hazudozókkal ne kerüljünk kapcsolatba, mert ezek az emberek nem érdemlik meg a bizalmunkat.

Mártírok


Akadtak problémáid, melyeket megosztottál az illetővel, aki rendszerint saját magára terelte a szót, teljesen ignorálta a gondjaid, és rögtön a sajátjait kezdte el sorolni, ráadásul sokszor úgy, hogy éreztesse veled, hogy az ő problémája prioritást élvez, és fontosabb, mint a tied? Igen valószínű, hogy egy ilyen toxikus emberrel hozott össze téged a sors. A barátság, a jó kapcsolat alapja az, hogy mindent meg tudunk a másikkal osztani, meghallgatjuk egymást, és ha szükséges, tanácsokat adunk, hogy ki tudjuk egymást a bajból segíteni. Ha a másik fél nem hajlandó ugyanezt megtenni értünk, akkor nincs értelme ezt a kapcsolatot tovább fenntartani.

 Tévedhetetlenek


Természetesen átvitt értelemben. Szerintem nem kell túl sokat gondolkodnod azon, hogy vannak-e olyan emberek az életedben, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy ők valaha is valamit nem helyesen tettek, valamit is félreértettek volna, valamiben tévedtek volna. A legnagyobb probléma, hogy nem azt tesszük, hogy rálegyintünk, és megyünk tovább, hanem leragadunk ezeknél az embereknél, és elkezdünk gondolkodni, hogy ebben az esetben bennünk hol lehet a hiba.


Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az esetek nagy részében a sikerünk útjában nem mi magunk állunk, hanem egy más ember, akinek túl sokat adunk a véleményére. Rengeteg olyan eset is van, amikor a szüleink, barátaink, családtagjaink jóakarata sokszor az ellenkezőjére sül el, és bűntudatot keltenek azért bennünk, mert nem azt tanuljuk, amit ők szeretnének, nem azt csináljuk, amit ők szeretnének, nem úgy élünk, ahogy ők azt eltervezték nekünk. A sikerhez vezető úton akadályokba fogunk ütközni, és sokszor ezek hozzánk közelálló emberek. Hallgassuk meg az embereket, a jó tanácsaikat, a javaslataikat, de szelektáljuk, hogy mi az, amit érdemes megfogadni, és mi az, amit nem.


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !