Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. július 20., csütörtök

Mi az a kapunyitási pánik?

Írta: Varga Linda

2001-ben jelent meg az USA-ban Alexandra Robbins és Abby Willmers Kapunyitási pánik: a húszas éveid egyedi kihívásai című sikerkönyve. Ez a mű tette igazán ismertté a kapunyitási pánik nevű jelenséget.

A 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok előtt sok kihívás áll: személyes identitás megtalálása, párválasztás, szülői fészekből való kirepülés, munkába állás, elköteleződés.

Mi zajlik le egy végzős fiatal fejében?


Végeztem az egyetemen, megírtam a szakdolgozatomat. Nagy projekt volt, de megcsináltam. Kilépek a munkaerőpiacra. Rengeteg érzés, gondolat kavarog bennem: Piacképes-e a szakmám? Lesz-e munkám? Több év után is szeretni fogom-e a szakmámat? Elég pénzt fogok-e keresni? Felível-e a karrierem? Vagy külföldön sikeresebb lennék?

Rengeteg választási lehetőség áll előttük, több mint a szüleik idejében. Akkor kiszámíthatóbbak voltak az életpályák, követhetőbbek a bevált minták. Azonban a túl sok lehetőség árnyoldala, hogy nő a rossz döntéshozatal esélye is. A kudarctól való félelem pánikhangulatot kelthet, gondolkodásra késztethet sokakat:
  • Mi lesz, ha rossz úton indulok el?
  • Jó szakmát választottam, érdekel ez engem?
  • Mások miért sikeresebbek?
  • Mikor lesz saját házam, autóm?
A gazdasági válság is nehezíti a munkaerőpiacra kilépő pályakezdők dolgát, hiszen nagyon magas a munkanélküliek száma közöttük világszerte.

Szorongás, csalódottság, bizonytalanság, céltalanság érzése jellemzi gyakran a friss diplomások lelkiállapotát. Van, aki elhalasztja ezt a helyzetet, inkább továbbtanul még. Őket szokás diplomahalmozóknak is hívni.

Mások pár év munka után döbbennek rá, hogy nem jó szakmát választottak, nem ez volt az igazi vágyuk, ezek a feladatok nem elégítik ki őket, nem ezt akarják az elkövetkezendő 40 évben csinálni. Végignéznek a megfásult kollégákon, és ijedten gondolnak bele a jövőjükbe.

Mit tehetünk a kapunyitási pánik ellen?

  • Vágyaink, érdeklődésünk alapján válasszunk pályát, ne a pénz vagy szüleink véleménye befolyásoljon
  • Szerezzünk szakmai gyakorlatot tanulmányaink alatt, ez segíthet felismerni, hogy szakmánk melyik része érdekel minket igazán
  • Építsünk ki jó kapcsolatot a kollégákkal, egy jó csapatban könnyebb dolgozni
  • Gondoljuk át munkánk miért hasznos a szervezet számára, így fontosnak érezhetjük magunkat
  • Változtassunk lakóhelyet, esetleg próbáljunk szerencsét külföldön

Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !