Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. november 8., szerda

Stressz: barát vagy ellenség?

Írta: Krisár Péter

A stressz mindig is egy elég erős kiváltó oka volt a testi és lelki bajoknak, főleg ebben a rohanó világban, ahol az agyonhajszolt emberek látástól vakulásig dolgoznak, legyen szó részállásban helytálló tanulóról, vagy teljes munkaidőben dolgozó emberről. Mégis, mindezek ellenére a stressz olykor-olykor akár a segítségünkre is lehet, ha jobban odafigyelünk.

Természetesen ez a kijelentés önmagában nem állná meg a helyét mindenhol. Van, aki jobban bírja a feszültséget, van aki kevésbé terhelhető: minden teljes mértékben emberfüggő. Az „egészséges” stressz alatt több dolgot lehet érteni, valakinek például a nyomás alatti munka is ebbe a kategóriába tartozik. Míg egyes emberek kirótt határidőktől csak pánikba esnek,, vannak olyanok akikre ez éppen ellenkezőleg, pozitívan és serkentőleg hat: minél szorosabb a határidő annál jobban özönlenek a termékeny gondolatok, az adrenalin és izgalom újult erőt kölcsönöz nekik, és segít túllendülniük a nehéz akadályokon. Ez több helyen is megfigyelhető: vizsgák, szereplések, nagy projektek prezentációja előtt, esetleg fontos beszédeket megelőzően. Ha az ember képes kontrollálni az izgalmát, és alaposan felkészül, az ilyen szituációk akár még meglepően kellemesek is lehetnek, főleg ha mindent letudva, örömmel konstatáljuk a jól elvégzett feladatot.

Az egészséges stresszhez sorolható még a várva várt, örömteli pillanatok sorozata is. Az izgalom, a feszültség, hogy mi fog történni a kedvenc sorozatodban vagy filmedben, de ilyen lehet egy várva várt koncert vagy színdarab élménye is. Az öröm, az euforikus érzés, amely a kivárásból és az izgalomból fakad, exponenciálisan nő, minél jobban vágyik az ember az adott dologra – és annál nagyobb lesz az öröm amikor bekövetkezik. Furcsa talán a tény, hogy ezen örömteli pillanatokat egy mondatban emlegetjük a munka által okozott stressz-szel, ám ha jobban belegondolunk, a felszabadultság és öröm áradata, ami elfog minket az események végeztével, kísértetiesen hasonlítanak egymáshoz.

Mindezek ellenére kétség sem fér hozzá, hogy a stressz káros lehet az emberre, ha nincs levezetve. Az ingerlékenység, fáradékonyság esetleg a levertség jeleit érezhetjük egy fárasztó munkanap után, de amikor nagyon várunk valamit, és annyira izgatottak vagyunk hogy aludni sem tudunk tőle, könnyen alváshiányhoz és a már említett kimerültséghez, fáradékonysághoz vezethet.

Mit tehetünk tehát ez ellen? Sokan előszeretettel választják a sportot, mivel a test megmozgatása, kifárasztása lehetővé teszi a feszültség könnyebb feldolgozását és a termelődő endorfin – boldogsághormon – miatt jobban érezzük majd magunkat, és jobb lesz közérzetünk is. Mások hobbijukban lelik a megoldást és például írással ütik el idejüket, és a frusztrációt egyszerűen „kiírják” magukból költemények és történetek formájában.

Egyértelműnek hangozhat, de természetesen az is remek módja lehet a feszültség és a stressz levezetésének, ha társaságban töltjük az időnket.  Az ember ilyenkor ugyanis jobban ki tud kapcsolni, a meghitt vagy örömteli pillanatokra tud fókuszálni, és élvezni az életet arra a pár órára amíg olyanokkal van körülvéve, akikre szívesen szakít időt.  Legyen szó vad, észveszejtő bulikról vagy csendes, kis baráti társaságban elköltött vacsoráról,  mindenképpen egészséges és javasolt olykor-olykor kimozdulni a mókuskerékből, és jó társaságban eltölteni egy kis időt.


Látható, sok a stressznek is több arca van, néha segítőkész, néha pedig ártalmas. Ez mind a mennyiségtől, mind pedig a stressz természetétől is függ. A mai világban nehéz úgy élni, hogy ilyenfajta behatások ne érjék az embert, éppen ezért fontos az hogy tisztában legyünk hatásaival, érezzük hogy meddig ér személyes tűrőképességünk, és próbáljunk meg időközönként egy kis megálljt parancsolni magunknak, hogy aztán újult erővel mehessünk tovább. Ha észben tudjuk ezeket a dolgokat tartani, és legalább egy kicsit meg is tudjuk valósítani őket, akkor kiegyensúlyozottabban, boldogabban fognak telni napjaink.


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !