Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. december 18., hétfő

Bezzeg az én időmben...

Írta: Sági András

"Bezzeg az én időmben még nem volt internet, meg nem volt okostelefon, sőt, még TV sem volt! Amúgy is a TV elbutítja az embert!" Gyakran ezeket a mondatokat hallom a főnökömtől és a tanáraimtól, erősen megbélyegezve ezzel a mai fiatalságot. Van-e az idősebb generáció ellenszenvének valóságalapja a technológia fejlődésével szemben?

"Bezzeg a mai kisgyerekek már tabletet nyomkodnak 4 évesen..." 
Hadd nyomkodják. Véleményem szerint, attól még nem biztos, hogy hülyék lesznek, s ha azok is lesznek, legtöbb esetben az nem a tablet hibája, hanem a neveltetés hiányáé.

Sokan panaszkodnak a mobileszközök túlzott használatának a problémáira, de ha belegondolok, látom azért a pozitív oldalát is. Sok előnye van ezeknek az eszközöknek, akár egy kisgyermek kezében is: nem áll le sírni se a repülőn, se a dokinál, hanem nyomkodhatja a tabletet, játszhat akár készségfejlesztő játékokkal is, mesét nézhet, s csöndben van, nem zavarva ezzel másokat.

Miért baj az, hogy az okostelefonban van rengeteg hasznos alkalmazás? Például ha eltévedünk az úton, bekapcsoljuk a GPS-t, s máris tudjuk, hogy merre kell menni, merre rövidebb, merre van ásatás/baleset, s nem kell előkeresni az A1-es nagyság térképet.

Igaz, én is felvonom a szemöldökömet, mikor olyan gyalogosokat látok az utcán, akik belemélyülnek a telefonjukba, így nekimenve mindenkinek. Ez nem a telefon hibája, hanem a használóé, hiszen olvasni sem olvasunk egy könyvet az utcán, mégis akad pár olyan ember, aki ezt a kialakított normát felrúgva telefonoznak menet közben.

Az internet tele van olyan képekkel, ahol az emberek a metrón ülnek sorban, mindegyik telefonnal a kezében. A különbség a régebbi időkhöz képest csak annyi, hogy az emberek kezében nem tablet/telefon volt, hanem egy könyv, egy újság, szórólap, vagy csak bámultak ki a fejükből. Csak a technológia változott, a szokások nem.

"De bezzeg az én időmben nem volt internet, okos kütyük, s nem azon nőttünk fel, s most nézd meg a mai generációt..." 
Igen, de bezzeg, ha a régi időkben lettek volna a mai eszközök, pontosan ugyanúgy néztek volna ki az idősek gyerekkorukban, mint a mai 4 éves gyerekek, akik most nyomkodják a telefonjukat. Jó lenne azon is elgondolkozni, hogy ezeket az eszközöket pont az a generáció találta ki, gyártotta le, és adta a mai fiatalok kezébe, amelyik most felemeli a szavát ellene.


Úgy gondolom, az idősebb generációnak nem az eszközökkel, hanem azzal a kultúrával van problémája, ahogyan ezeket a fiatalok használják. Persze az is igaz, hogy nyitottnak kellene lenniük az új technológiákra, hiszen ezzel együtt élünk. Az életünk részévé váltak ezek az eszközök, ezért célszerűbb/okosabb elfogadni, kipróbálni, netán elsajátítani ezeknek a forradalmi újításoknak a kulturált használatát.

Forrás: Pexels

Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !