Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. december 4., hétfő

Egy kis szelet digitális világ

Írta: Fekete Melina

A mindennapjainkat behálózzák az elektronikai eszközök, melynek előnye és egyaránt hátránya is van. Nézzünk néhányat!
Hihetetlen fejlődés történt az elmúlt 30-40 évben, nem igaz? A töménytelen információ mennyiség berobbanásának hatására az emberi együttélésnek egy új módja alakult ki, ahol központi szerepet kapott az információ előállítása, tárolása és felhasználása. Az információ megosztásának többféle típusa létezik, például a szöveges, képi, hang alapú vagy a videós információ, amiket szinte napi rendszerességgel használok én magam is. 
A körülöttünk lévő világ egyre jobban felgyorsul, ezért már szinte elengedhetetlenek az olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a helyzetünket, hogy lépést tudjunk tartani ezzel a rohanó világgal. Az online kezelőfelületek elterjedése nagyon gyorsan történt. Ezek által egyre több mindent tudunk elintézni úgy, hogy közben nem kell órák hosszat várakoznunk különböző tömött helyeken, vagy rengeteget utaznunk. 
Az ilyen horderejű változások persze a szókincsünket is befolyásolják. Biztosan érdekes válaszok születnének, ha megkérdeznénk a nagyszüleinktől, hogy mire használjuk a tűzfalat, a sütit, az egeret és az e-mail-t. Az én családom talán egy kicsit kivételes ezen a téren, mert egész jól tudják használni a modern technika vívmányait magukhoz képest. Például mindkét mamámnak van okos eszköze, rendszeresen szoktak számítógépezni és még a közösségi oldalakon is eligazodnak. Ha az ötvenes- hatvanas korosztályt nézzük, általában nem ez az elterjedt és ez nem csoda, mert az új technikai eszközök használata és a virtuális világ idegen számukra.
Míg az idősebbek idegenkednek ezektől az eszközöktől, ezért kevés időt töltenek velük, a fiataloknál inkább a függőség kialakulása okoz veszélyt…
Az elektronikai eszközök használata könnyen okoz függőséget, ezért fontos odafigyelni, hogy mennyi időt töltünk online és offline. Ebbe sokan beleeshetnek, ahogy én is észrevettem különböző jeleit magamon régebben. Mi segített, hogy ne essek túlzásba? Néhány tipp: Először is eldöntöttem mennyi időt akarok mobilozni/netezni, és igyekeztem ehhez tartani magam. Talán ez volt a legrosszabb része, mert ehhez nélkülözhetetlen az önuralom és a határozottság. Másodszor az is jól jött, hogy kitűztem egy "kütyümentes" estét. Ez alkalmat adott, hogy több időt töltsek a családommal, a hobbimmal vagy egyszerűen csak olvassak egy jó kis könyvet. Éjszakára pedig ha kikapcsoltam a netet, nyugodtabban is tudtam aludni,  mert nem volt egy plusz feleslegesen zavaró tényező. Lehet, hogy ezek apró dolgoknak tűnnek, de hidd el: “sok kicsi sokra megy”!
Annak ellenére, hogy digitális világban élünk, még nem azt jelenti, hogy ennek is kell irányítania minket. Fontos, hogy önuralmat tudjunk gyakorolni ebben is, és időnként elszakadjunk a mobilunktól. Az előnye pedig, hogy a leghatékonyabban tudjuk majd felhasználni a digitális világunkat.


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !