Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2019. január 21., hétfő

Gyakori kérdések a pályaorientációval kapcsolatban


Akkor lesz valaki jó helyen az életében, ha harmóniában van a munkájával. Ezért fontos, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatal megtalálja a személyiségének, képességeinek, generációja elvárásainak megfelelő szakmai irányokat, amelyek elvezetnek a sikerélményt és örömet jelentő karrier felé.


A pályaválasztás gyakran hónapokon át tartó dilemma a családok életében. Segít a pályaválasztási tanácsadás?
Ahhoz, hogy ki-ki megtalálja a maga útját, olyan alapkészségeket tárunk fel, amiket majd a középiskola, s később az egyetem vagy a szakképzés tovább tud erősíteni. Minden embernek vannak jól feltárható képességei, érdeklődési köre, lehet tudni, hogy analitikusan vagy szintetikusan gondolkodik, mi okoz számára örömet, mivel ért el sikereket. 
Egyértelműen kideríthető, hogy a tanuló a matematika, a nyelv, a természettudományok, a technika vagy társadalomtudományok iránt fogékony. Az érdeklődést és a személyiséget meghatározó adottságokra építve teszünk javaslatokat a karrier irányokra. Különböző nehézségi és tanulmányi szintek bemutatásával tanulmányi ívet mutatunk, befejezési és váltási pontok lehetőségét is figyelembe véve. Az irányok személyre szabottak, néha tartós elköteleződést igényelnek, néha rövidebb idő alatt is elérhetőek. A hosszabb tanulási íveknél minden esetben felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha elindul a megvalósítás, egy váratlan szituáció átírhatja.

Nem túl korai a pályaválasztással foglalkozni 13-14 éves korban?
A középiskola már a szakképzésre készít fel, legyen az érettségire épülő szakképzés vagy felsőoktatás. A szakközépiskolát választó diákok egyértelműen valamilyen szakma felé orientálódnak, de legtöbben már a gimnáziumot is az érdeklődési területüknek megfelelően választják.  A döntést alaposan meg kell fontolni, ehhez nyújtunk támogatást. 13-30 éves korig jönnek hozzánk fiatalok. Sajnos, gyakran azt látjuk, hogy az a karrierív, amit elkezdtek, nem egyezik az alapkészségeikkel, a tehetségükkel. A választásaikat gyakran befolyásolják a szülők, a lakóhely elhelyezkedése, s kevésbé figyelnek arra, hogy miben tehetséges, mi az érdeklődési területe, miben lehetne sikerélménye a tanulásban, később a munkában.

Tehát ezzel azt mondja, hogy könnyen el lehet rontani a pályaválasztást?
Szorongásra nincs ok, az a jó hírem, hogy akkor sincs késő változtatni, amikor már a felsőoktatásban vagy a munkaerő-piacon van a fiatal, arra figyelve, hogy ne vesszen kárba mindaz a munka, a szorgalom, amit már belefektetett a tanulásba. A cél, hogy optimalizáljuk a karrier lehetőségeket, a tanuló képességeit és személyiségét alapul véve. A változtatás persze nem mindig egyszerű: rugalmasságra, nyitottságra van szükség minden szereplő esetében.

A középiskolák sorában milyen most a szakiskolák presztízse?
Nagyjából 20-30 éve az egész világon megfigyelhető folyamat, hogy a fiatalok közül egyre többen célozzák meg a felsőoktatást, s nem ritka, főként az Y generációnál, hogy akár 30 éves korukig kitolják az egyetemista létet. Eközben a szakiskolák presztízse sajnálatos módon csökkent. Manapság egyre több szó esik a szakképzett munkaerő hiányáról, ami jó esetben visszabillenti majd az egyensúlyt a szakiskolák felé. A mai magyar munkaerőpiac még mindig papíralapú, holott a diploma megszerzése után még sok-sok évet kell eltölteni a szakmában addig, amíg az ember megszerzi a munkájához szükséges tapasztalatokat. Egyértelmű, hogy kellenek a kompetenciák, fontosak a gyakorlati szakirányú képzések, hiszen óriási problémát jelent, hogy nincs megfelelő számú szakember!

Mit preferálnak a különböző generációk a munkaerő-piacon?
A pályaválasztás az Y és a Z generáció számára aktuális, az ő szüleik az úgynevezett X generációhoz tartoznak. A generációs különbségeket ma már nem csak a korosztályból fakadó eltérések és a szokások befolyásolják, hanem jócskán meghatározza korunk technológiai fejlődése.  Meghatározza a különböző szakmák felé való elköteleződésüket, a munkához való hozzáállásukat, igényeiket a karrierrel és a személyes életvezetésükkel kapcsolatban.








____________________________________________ 

X generáció, a szülők (1960 és 1983 között születtek)
A technológia elsőként ennek a generációnak az életét befolyásolta. Pályakezdőként a munkaerő-piacon jó eséllyel indultak, inkább felnőtt korukban szembesültek olyan kihívásokkal, amelyeknek nem tudtak eleget tenni. Karrierjük nagyjából a rendszerváltással kezdődött, jellemzően kemény munka árán értek el eredményeket.

Y generáció (1984 és 1994 között születtek)
A számítógépekkel együtt nőttek, szüleik mindennél fontosabbnak tartották, hogy megadják nekik azt a szabadságot, amelyet ők felnőttkorukban tapasztaltak, a rendszerváltás után. Az önmegvalósítás, a karrierépítés mindennél fontosabb számukra, jellemző rájuk, hogy sokáig tanulnak, fontos számukra a minél több kompetencia elsajátítása.

Z generáció (1995 és 2010 között születtek)
Digitális bennszülötteknek is nevezik őket, az okostelefon, az internet, a webes alkalmazások az életük elengedhetetlen kellékei. Gyorsan tanulnak, egyszerre több mindennel foglalkoznak, szinte percenként képesek új információ befogadására. Fontos számukra a változatosság, a mobilitás.

Szuhai Nóra - coach, tehetségfejlesztő


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !